Semesterlägenhet – det nya hotellet?

Semesterlägenhet – det nya hotellet?

De senaste åren har en helt ny värld av semesterboendet öppnat upp sig för resenärer i och med uppkomsten och spridningen av smidiga hemsidor och appar för uthyrning av bebodda lägenheter under högsäsongen. Det klassiska hotellrummet har fått konkurrens av fullt utrustade lägenheter som inte bara erbjuder en självständig semester med privatliv utan en helt ny nivå av diverse faciliteter som gästerna har ensamrätt till under vistelsen. Men hur och varför har semesterboenden medlade av agenturer men tillhörande privatpersoner blivit ett sådant fenomen de senaste åren?

I och med digitaliseringen av bokningssystem för såväl hotell som semesterlägenheter har en helt ny värld öppnat upp sig för privatpersoner som önskar hyra ut sin bostad under korttid för att tjäna lite extra. Detta gäller förstås inte bara för turistindustrin utan liknande tjänster finns inom biluthyrning och -körning, grovsopshantering, andrahandsförsäljning av begagnade kläder och mycket mer. Tanken är enkel – som hyresvärd vill du ha något uthyrt och byrån ger dig en plattform att nå ut till intressenter. Som hyresgäst vill du hitta ett semesterboende och byrån ger dig möjlighet att skrolla bland oändligt med alternativ på en och samma plats. Byrån funkar dessutom som en trygghet för både hyresvärd och hyresgäst och en väl etablerad plattform lockar, med sin trovärdighet, fler för semestersugna hyresgäster än vad hyresvärden själv skulle kunna göra med en annons på en plattform där ingen medlare skulle vara inblandad.

Vidare kan man fråga sig varför resenärer väljer semesterlägenheter framför hotell och här finns många fördelar – framförallt ur ett ekonomiskt perspektiv. En stor grupp som reser skulle förmodligen behövt betala för flera hotellrum. Många semesterlägenheter tar lika mycket betalt oavsett antal gäster och på dessa ställen skulle en ökning av antal personer i resesällskapet innebära en minskning i dygnshyran per person. Detta gäller ofta på hotell också men det vanliga är att hotell erbjuder rum med en kapacitet på 2, eller max 3, vilket innebär att ett resesällskap på 6 personer inte skulle betala samma pris som ett resesällskap på 2 personer. 

När det kommer till självhushåll finns ytterligare pengar att spara. Ett resesällskap på 6 personer skulle uppskattningsvis betalat 100 kronor var för frukost på ett hotell vilket innebär 600 kronor om dagen och 4200 kronor vid en vistelse på 1 vecka. I en semesterlägenhet har du oftast tillgång till kök och kan därmed förbereda frukost, och varför inte fler måltider, själv och spara stora summor pengar. 

Förutom de ekonomiska fördelarna kan man även räkna med att få lämnas ”mer ifred” än på hotell och mindre störmoment, för resenären som föredrar det. Vissa semesterboenden är dessutom fristående villor med trädgård, pool och andra faciliteter till gästernas förfogande. Även om de flesta semesterlägenheter inte erbjuder daglig städning och tvätt av handdukar finns det många som har tvättmaskin så att du kan göra detta själv. Det innebär även att man vid längre semestervistelser kan packa lättare och istället tvätta och återanvända sina kläder och spara på miljön.

Fördelarna är många men resenärsvärlden verkar splittrad i frågan då många fortfarande föredrar hotell – kanske p.g.a. att komforten som kommer med att bo på hotell helt enkelt är viktigare än den ekonomiska aspekten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *