Prisklasser på semesterboenden – budget till lyx

Prisklasser på semesterboenden – budget till lyx

Precis som när det kommer till det mesta skiljer sig människor åt när det kommer till vilken prisklass de önskar på sitt boende inför semestern. Detta kan både bestämmas av faktiska tillgångar men också vilken typ av semester man faktiskt önskar. Det finns både för- och nackdelar med alla prisklasser på semesterboenden. Vi har listat några nedan för att göra det lättare för dig i hotelldjungeln:

Vandrarhem/hostel

Vandrarhem är oftast det mest budgetvänliga alternativet. Här kan den som inte räds för att dela rum med främlingar övernatta för en billig peng. På många vandrarhem erbjuds även separata rum om man önskar bo själv. Oavsett vilket av alternativen man väljer är det vanliga att man får ta med egna sängkläder och handdukar – något som kan kännas omständligt om man är van vid handduksservicen på ett hotell. Läs mer om att driva ett hotell i länken.

På plussidan har vi däremot att många vandrarhem erbjuder ett ”vardagsrum” med kök där man kan tillaga sina egna måltider. Besparingarna kan alltså bli ytterligare – förutom ett billigt boendepris kan man även spara in pengar på restaurangbesök. För den sociala är detta dessutom en utmärkt mötesplats. Här bor ofta beresta resenärer som gillar att skaffa nya bekantskaper. Reser du ensam kan ett vandrarhem absolut bidra till nya vänner! 

Vandrarhem saknar generellt en del tjänster som hotell erbjuder. I många fall finns ingen reception eller en reception med begränsade öppettider. Som nämnt tidigare har de flesta vandrarhem ingen bäddservice och även städservice brukar saknas – istället städar resenären ofta själv vid utflytt eller får rummet städat till en extrakostnad. 

För att sammanfatta är ett vandrarhem ett passande alternativ för den som inte kräver hög standard på servicen utan gärna löser hushållssysslorna, själv även på semestern, och som är ute efter att knyta nya kontakter på resmålet och allt detta till en billig peng!

Semesterrum i lägenhet

Att hyra ett rum i någons lägenhet eller hus kan vara ett mycket ekonomiskt alternativ, framförallt för ensamresenären eller de som reser i grupper om två. Oftast förser hyresvärden er med sängkläder och städning kan antingen utföras av er som hyresgäst eller av hyresvärden mot betalning. Toalett- eller badrum finns antingen tillgängligt till endast er eller delas med hyresvärden. Här gäller olika för olika hyresvärdar gällande tillgång till kök. Vissa hyresvärdar önskar att man håller sig till rummet man hyr (samt toa/bad/hall) medan vissa hyresvärdar ger tillgång till köket. Titta noggrant i annonsen vad som gäller för just detta boende.

 Precis som på vandrarhem kan detta vara ett mycket socialt alternativ och man kan få lära känna en ”local” på semesterorten, även om detta är helt beroende på hyresvärden. Dagens smarta bokningstjänster presenterar ofta information om hyresvärdens önskemål för sociala aktiviteter. 

Prisklasser på semesterboenden – budget till lyx

Semesterlägenhet

En hel semesterlägenhet för korttids- och medellång hyra är ett otroligt prisvärt alternativ om ni är fler än en person i resesällskapet – och ju fler personer desto mer sparar ni. Många gånger kan ni hitta ett boende till samma pris som ett hotellrum för två men som rymmer 6 personer eller fler. Här får man tillgång till hela lägenheten och därmed matlagningsmöjligheter. 

Städning av lägenheten brukar ske av hyresvärden eller av hyresvärden anlitad firma mot en extrakostnad. Ett stort plus med alla typer av boenden med kökstillgång för den morgontrötte är att man inte behöver vakna i tid till en schemalags hotellfrukost.

Läs mer om hur man hanterar störiga moment på hotellet.

Hotell i olika prisklasser

Hotellpriser varierar beroende på alla möjliga faktorer men de generella fördelarna och den huvudsakliga tanken med hotell är alla de tjänster som man kan vilja slippa göra själv under semestern d.v.s. städning, renbäddning, frukost m.m. Standarden på dessa varierar förstås också mellan hotell och om man t.ex. äter specialkost kan semesterlägenhet eller rum vara ett bättre alternativ om man önskar ordentlig frukost i en lägre prisklass.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *