Hotell och miljöpåverkan

Hotell och miljöpåverkan

I en värld där miljön är en av våra största orosmoment är det inte ovanligt att man som konsument vill vara medveten och ansvarig i sin miljöpåverkan. Turistindustrin, med flygresor, underhåll av stora anläggningar och matsvinn på destinationer, har en stor inverkan på miljön. Här listar vi några tips som du som hotellgäst kan använda dig av om du vill resa miljömedvetet och för att hantera störiga moment med hotellboende.

Miljöcertifikat

Kolla upp vilka certifikat hotellet du planerar att bo på har och vad dem innebär. Vissa hotell jobbar mer med att minimera sin miljöpåverkan än andra hotell och dessa hotell har i många fall certifierats av miljöorganisationer.

Res med måtta

Världen är oändlig och det finns många platser vi vill resa till för att upptäcka ny kultur, natur och mat. Men ibland finns det smultronställen rakt under näsan på dig som inte kräver en långdistansflygning. En så kallad ”staycation” där du helt enkelt övernattar en natt eller en weekend i din egen stad är en stor trend bland hotellkedjorna och ett mer miljövänligt alternativ för hotellgästen. Så istället för att resa till en ny stad är ett förslag att boka ett centralt hotell i din stad och strosa runt på gatorna i lugn och ro för att upptäcka platser du inte sett förut eller kanske boka ett lantligt hotell med fina promenadstråk i omgivningen för maximal återhämtning.

På hotellet

Kanske är du bekant med den (ibland oskrivna) handduksregeln som en majoritet av hotell använder? Om inte – på många hotell gäller det att lägga en handduk som man vill ha utbytt på golvet. Hänger du den däremot någonstans visar du att denna kan jag använda en dag till och på så sätt spar vi på vatten och elektricitet som skulle förbrukats i samband med tvätten. Kolla med hotellet vad som gäller. Om du inte önskar daglig städning är även detta ett sätt att spara på våra tillgångar. De flesta hotell har en ”stör ej”-skylt som kan hängas upp på utsidan av dörren när man lämnar rummet. Spar på energin: Ur en ekonomisk synpunkt kan det kännas oviktigt att släcka lampor och använda air conditioner med måtta när man bor på hotell eftersom detta ändå inkluderas i rums kostnaden. Men som en miljömedveten hotellgäst bör du hantera elektroniska apparater som om du vore hemma. Att inte lämna AC:n på när ni lämnar rummet, släcka alla lampor och inte ha öppet fönster/balkongdörr när AC:n är på spar en hel del energi. Detta är något man behöver ha i åtanke när man driver sitt egna hotell.

Res med måtta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *