Att driva ett hotell i Stockholm

Att driva ett hotell i Stockholm

Att ge sig in i hotellbranschen till att börja med kan vara en extremt klurig utmaning för den oerfarne – och konkurrensen på marknaden i en storstad som Stockholm är inte till hjälp. Men det finns tips och riktlinjer för att förenkla driften av ett hotell. Nedan listar vi några saker att tänka på om du redan är eller planerar att bli hotellägare eller operativt arbeta i hotellbranschen i Stockholm.

Tips: Ta hjälp av en kunnig bokföringsbyrå i Stockholm

Ett måste är att kolla upp samtliga tillstånd som krävs för att driva ett hotell. Detta sker oftast via kommunen. Ska du servera mat och dryck och/eller alkohol krävs även tillstånd för detta. Var noggrann i sökningen efter de tillstånd du behöver ha enligt lag – med alla juridiska dokument på plats är det lättare för dig att fokusera på den vinstdrivande driften av hotellet.

Att driva ett hotell i Stockholm

Anställda Kanske är du redan där eller så går du i tankarna att börja anställa personal eller utöka befintlig personalstyrka? Även här finns en del praktiskt pappersarbete att tänka på som arbetsgivare. Innan anställning bör du tänka igenom vilka kostnader det innebär att ha anställda och utefter det räkna på vad du behöver/önskar anställa personal till. Kanske finns det mycket du kan lösa själv eller så behöver du personal till i princip allt? Oavsett bör du göra en kalkyl som dels ser till att kostnader kring anställda så som arbetsgivaravgift och löner är hållbara men där du också får en bra översikt kring hur många personer som verkligen krävs. Börja med att fokusera på personal till hotellets allra mest nödvändiga arbetsuppgifter så som städning och reception. När din verksamhet rullar på och ger vinst kan du börja fundera över mer specifika back-office roller som t.ex. marknadsföringsansvarig som kan öka vinsten ytterligare. 

Ett hotell är inte som vilken verksamhet som helst – det är helt beroende av tidigare gästers erfarenheter. Tänk därför på att inte ta in gäster över kapaciteten för servicen. Det är oftast fördelaktigt att ha lägre beläggning men med mycket nöjda gäster än full beläggning men med missnöjda gäster. En nöjd gäst är ibland värd mer än en dyr reklambanner eftersom många resenärer föredrar att läsa åsikter från tidigare gäster bland recensioner på bokningssajter – än att läsa om vad hotellverksamheten själva skriver om sitt hotell.

Konkurrensen i en storstad kan vara ett av de största hoten mot din verksamhet. Om du inte redan gjort det bör du därför fundera ut en nisch eller en USP (unique selling point) – något som skiljer ditt hotell från mängden och gör att gäster kan välja ditt hotell framför etablerade hotellkedjor. Din USP kan genomsyra hela din verksamhet, som t.ex. ett temahotell, eller vara en facilitet alternativt en kombination av faciliteter med hög efterfrågan men lägre utbud. Som exempel finns många hotell i Stockholm med pool och flera hotell i Stockholm med takterasser – men det finns inte alls lika många hotell med en uppvärmd utomhuspool på takterassen. Denna facilitet kan locka gäster som annars hade valt en etablerad hotellkedja eller välkänt hotell för sin vistelse. Tänk på att din USP inte bör vara för specifik utan rikta sig till en rätt bred målgrupp. Du vill inte stänga ute massa potentiella gäster genom att öppna ett temahotell med för specifikt tema och liten målgrupp. Kontentan är att hitta en specifik USP men som talar till stor del av resenärerna. Det är också viktigt att hitta en bra bokföring i Stockholm så att företagets alla avdrag och skatter hanteras korrekt.

Slutligen är det viktigt att säsongsanpassa ditt hotell. Antingen genom att göra sådana anpassningar att ditt hotell blir eftertraktat oavsett säsong eller genom att se till att beläggningen är så pass hög under högsäsong att den tar hotellet genom en lägre beläggning under lågsäsong. Ett exempel på det förstnämnda kan vara att erbjuda inomhusaktiviteter för vintertid då resenärer och turister inte spenderar lika mycket tid på Stockholms sommargator. 

Oavsett om du redan är hotellägare eller planerar att öppna och driva ett hotell kan det rekommenderas att först och främst vara noggrann med pappersarbete och vad som behövs och därefter fokusera på det mest essentiella innan ni ger er på bred marknadsföring och att konkurrera med resterande hotell i Stockholm!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *